Op deze pagina vind je echt álle praktische informatie voor je stedentrip Londen. Ik beantwoord hier alle denkbare vragen die je je maar kunt bedenken, zoals: Wat voor weer is het in Londen? En heb ik een visum nodig voor Londen? Klik in het overzicht op je vraag om het antwoord te lezen.

foto van een winkelstraat in Londen, genomen van laag op de grond. Op de voorgrond een witte taxi met daarachter een rode dubbeldekker bus. In de straat hangen Union Jacks.

1. Reizen naar Londen

Vanuit Nederland en België sta je, afhankelijk van je vervoersmiddel, al in één uur of iets langer op Engelse bodem. Ik heb alle informatie over reizen naar Londen met de trein, boot, auto of vliegtuig duidelijk op een rijtje gezet op deze speciale pagina.

2. Wat is de beste buurt voor een hotel in Londen?

Hiervoor ga je naar mijn pagina met uitgebreide informatie over accommodaties in Londen!

3. Welke reisdocumenten zijn nodig voor Engeland?

Paspoort. Deze hoeft niet een minimumaantal maanden geldig zijn, maar moet wel geldig zijn voor je gehele verblijf in Engeland. Je mag sinds Brexit niet meer het land inreizen met je ID-kaart. Je hebt overigens geen visum nodig als je op vakantie gaat naar Engeland.

Reis je met kinderen naar Londen? Dan moeten ook zij over een eigen paspoort beschikken. En reis je alleen met een minderjarig kind? Dan moet je een formulier invullen om aan te tonen dat het kind toestemming van beide ouders heeft om te reizen. Meer informatie over reizen met minderjarige kinderen vind je op deze pagina van de Nederlandse Rijksoverheid. En het Engelstalige formulier download je hier.

Meer informatie over de inreisregels vanuit EU-landen naar Engeland lees je op deze pagina van de Britse overheid.

Reisverzekering. De Britse regering raadt sterk aan om een reisverzekering met ziektekostendekking af te sluiten. Je hebt als toerist in alle gevallen recht op spoedeisende gezondheidszorg.

Meer informatie over reisverzekeringen en recht op gezondheidszorg tijdens je Londen citytrip vind je op de website van de Britse overheid.

Rijbewijs (optioneel). Als je met je eigen auto naar Engeland komt of van plan bent een auto te huren, dan heb je genoeg aan je Nederlands of Belgisch rijbewijs. Je hoeft dus geen internationaal rijbewijs te halen. Dat scheelt weer! Vergeet ook niet om je kentekenbewijs en je geldige autoverzekering mee te nemen.

4. Wat mag je meenemen naar Engeland?

Sinds Brexit mag je niet meer klakkeloos alle producten het land in- of uitnemen. Er zijn met name restricties op voedselproducten.

Op de Britse overheidswebsite vind je meer informatie over het meenemen van voedselproducten voor persoonlijk gebruik en ook over welke andere producten je wel of niet het land in mag nemen.

5. Wat mag je mee terugnemen naar Nederland en België uit Engeland?

Ook andersom geldt dat je niet meer zomaar alle producten vanuit het VK (een niet-EU-land) terug mee mag nemen naar Nederland. Kijk daarom van tevoren op de site van de Nederlandse Belastingdienst om te zien welke voedselproducten en ook overige goederen je terug mag nemen naar Nederland (voor mede-EU-land België gelden dezelfde regels).

6. Is er een tijdsverschil tussen Londen en Nederland / België?

Ja. Het is in Londen een uur vroeger dan in Nederland en België. Omdat Engeland net als in Nederland en België winter- en zomertijd heeft, geldt het tijdsverschil het hele jaar door. Wat betekent dit in de praktijk? Als je naar Londen reist, dan heb krijg je een uur extra. (Vlieg je bijvoorbeeld om 11 uur ’s ochtends vanuit Amsterdam naar Londen, dan land je ook weer rond 11 uur plaatselijke tijd. De vlucht duurt namelijk ongeveer een uur.)

Andersom verlies je een uur als je vanuit Londen weer terug naar Nederland of België reist. (Vlieg je bijvoorbeeld om 11 uur ’s ochtends, dan land je pas rond 13 uur plaatselijke tijd, ondanks dat de vlucht maar een uur duurt.)

7. Heb ik een wereldstekker nodig voor Engeland?

Ja. In Engeland wordt het type G wereldstekker gebruikt. Deze stekkers hebben drie hoekige staven en zijn dus totaal niet vergelijkbaar met de Nederlandse of Belgische stekkers. Je kunt de adapters ter plekke kopen op het vliegveld of (toeristen)winkel, maar ik raad aan om dit van tevoren in Nederland / België te doen. Dit scheelt je niet alleen aardig wat geld, maar betekent ook dat je meteen je telefoon kunt opladen.

Koop hier direct je stekker voor Engeland.

Nog een handige tip voor als je een stekker in het stopcontact steekt en er niks gebeurt: let erop dat er een aan- en uitknop is op stopcontacten! Wel zo veilig maar je moet het maar net weten. Het kan anders wel heel lang duren voordat je mobieltje is opgeladen.

close-up van een Engels stopcontact en een hand die een stekker met drie hoekige pinnen vasthoudt. Je hebt een wereldstekker nodig voor Londen.

8. Kan ik gewoon bellen en internetten met mijn mobiel in Londen?

Check dit van tevoren bij je mobiele provider in Nederland. Omdat het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de EU kan je provider eventueel roamingkosten in rekening brengen voor het gebruik van data en belminuten.

9. Hoe kun je betalen in Londen?

Sinds de coronapandemie kun je in steeds meer restaurants of bij food trucks/stalls alleen maar met je bankpas betalen. Vaak heb je ook de mogelijkheid om via een QR-code of app de rekening ter plekke online te betalen.

Je kunt in Londen gewoon geld pinnen met je Nederlandse of Belgische pinpas. Er waren in het verleden problemen met het gebruik van Maestro-bankpassen in het Verenigd Koninkrijk, maar dat lijkt tegenwoordig te zijn opgelost. Gebruik je een pinautomaat, let er dan wel op dat je geen extra transactiekosten in rekening wordt gebracht. Wanneer je FREE op pinautomaten zien staan, dan zit je goed.

Houd er rekening mee dat je bank voor elke transactie een koersopslag in rekening brengt omdat je in Engeland buiten de Eurozone bent. Vraag bij je bank na hoeveel deze toeslag is.

Vind je het toch wel fijn om wat Britse ponden op zak te hebben? Dan kun je voor je reis Euro’s inwisselen voor ponden. Vergelijk verschillende aanbieders voor de beste koers. Ik deed dit in Nederland altijd online bij het GWK-kantoor.

En heb je nog wat oude ponden over van een vorige Londen stedentrip? Kijk dan op de website van Bank of England of ze nog wel geldig zijn! De huidige Britse bankbiljetten voelen glad aan. Gooi je verouderde biljetten niet in de prullenbak, want je kunt ze op verschillende punten inwisselen voor verse knisperende valuta. Op deze pagina vind je alle nodige informatie erover. Het makkelijkst is om naar een van de vermelde postkantoren te gaan, want bij de Bank of England zijn lange rijen en dat is zonde van je vakantietijd!

10. Moet je fooi geven in Londen?

Het is gebruikelijk om een fooi te geven aan taxichauffeurs en ook in restaurants. 10-15% is een standaardfooi.

Kijk alleen voordat je een fooi achterlaat in een restaurant goed naar de bon. Steeds meer restaurants zetten er al een fooi van 12,5% op. Zie je dus ‘discretionary service charge’ onderaan de bon staan, dan is de fooi al inbegrepen. Ik heb al van veel mensen op mijn rondleidingen gehoord dat ze onwetend dubbele fooi gaven en de wel heel dankbare reacties van het personeel niet begrepen.

11. Wat voor weer is het in Londen?

Het weer in Londen is erg vergelijkbaar met Nederland / België. Ik word er altijd een beetje kriegelig van wanneer mensen Londen bezoeken wanneer het toevallig regent en dan zeggen dat dat typisch Engels weer is. Regent het altijd in Londen, vragen ze me dan. Eh … nee.

Engeland is een groot land – het is maar liefst ruim drie keer de grootte van Nederland – en in het noorden richting Schotland is het helaas inderdaad vaak grijs, koud en nat. Maar dat is totaal anders verder in het zuiden, waaronder Londen. Daar valt zelfs gemiddeld minder regen dan in Amsterdam! De gemiddelde wintertemperaturen zijn er ook milder dan in Amsterdam, maar in de zomer is net een paar graden koeler. Doorgaans is het zo dat als het de ene dag regent in Nederland, het de volgende dag regent in Londen en andersom.

Selfie Zarina die beteuterd kijkt omdat het regent in Londen. Op de achtergrond lopen mensen met paraplu's en regenjassen.

12. Is Londen duur?

Ik vond Londen altijd een vrij betaalbare stad, mits je goed nadacht over waar je ging eten en restaurants op toeristische hotspots vermeed. Helaas zijn net als in veel Europese steden de levenskosten het afgelopen jaar fenomenaal gestegen door o.a. de coronapandemie en oorlog in Oekraïne. Het Verenigd Koninkrijk heeft alleen ook nog eens Brexit (en hebberige steenrijke politici) om mee te dealen. Ik heb hierdoor de hotelkosten flink omhoog zien gaan in de loop van 2023 en ook de kosten voor het uitgaansleven.

Uit eten gaan vond ik in Londen altijd goedkoper dan in Nederland, maar tegenwoordig is het vrij vergelijkbaar. Dan heb ik het over het eten, niet de alcohol. Want voor een pint bier betaal je in Londen gemiddeld ongeveer £6. Maar in sommige pubs en clubs kan de prijs voor een pint zelfs oplopen tot rond de £15! Gelukkig zijn er genoeg gratis dingen te doen in Londen en tal van betaalbare restaurants om heerlijk te eten in Londen.

13. Is Londen een veilige stad?

Ja. Ik krijg deze vraag vaak van Nederlandse en Belgische toeristen tijdens mijn tours in Londen. Londen is een wereldstad die totaal niet te vergelijken is met Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen of Brussel. Je hebt wel gangs in de achterbuurten, maar die zijn zo ver van het toeristische centrum dat je je er absoluut geen zorgen om hoeft te maken. Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld in Londen en heb ook nooit iets naars meegemaakt.

Gebruik alleen wel je gezond verstand en let goed op je waardevolle spullen. Stop daarom liever niet je mobieltje in je kontzak of leg hem niet open en bloot op tafel op een terras of bij een open raam. Er zijn logischerwijs veel zakkenrollers actief, vooral op drukke toeristische plekken.

Kom je als vrouw alleen naar Londen of met vriendinnen? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. Londen is hartstikke veilig voor vrouwen. Zoals gezegd ben ik nog nooit lastiggevallen in Londen. Maar wees verstandig en ga ’s nachts niet door verlaten straatjes. Ook al is de kans dat er iets gebeurt heel klein, better safe than sorry.

14. Hoe staat het met inclusiviteit en diversiteit in Londen?

Londen is een multiculturele stad waar onder andere vooral veel Indiërs, Pakistanen, Bengalen en mensen uit de Cariben wonen. Niet verrassend als je kijkt naar de geschiedenis van het Britse Koninkrijk en haar voormalige koloniën. In de jaren ’60 waren er nog regelmatig ongeregeldheden tussen immigranten en blanke Londenaren, vaak uit de arbeidersklasse. Buitenlanders werden in elkaar geslagen of hadden te maken met abuse, zelfs in Notting Hill. Deze beroemde wijk is tegenwoordig vooral bekend om de dure en kleurrijke huizen, maar was in die tijd een goedkope arbeiderswijk waar armere blanke Britten naast immigranten uit de Cariben woonden. Deze sociale spanningen waren de aanleiding voor de eerste inmiddels wereldberoemde Notting Hill Carnival in 1966. Tegenwoordig is dit tweedaagse festival een van de populairste evenementen in Londen en trekt het jaarlijks miljoenen bezoekers.

Anno 2024 is metropool Londen het thuis van diverse etnische groepen. Persoonlijk heb ik dan ook nooit te maken gehad met racisme in Londen. Misschien omdat ze denken dat ik een Indiase/Pakistaanse Brit ben. Maar met zo’n grote mix aan culturen in de stad, is de kans dat je te maken hebt met racisme in Londen erg klein.

Londen kent een grote LGBTQIA+ gemeenschap en iedereen kan zichzelf zijn in de stad. Het maakt niet uit of welke gender je bent, je kunt zonder problemen hand in hand met je partner op straat lopen of je zo extravert kleden als je wilt. Dat vind ik persoonlijk een van de leukste dingen van Londen: niemand die vreemd opkijkt als er iemand in glitterpak in een overvolle metro staat. Mensen laten elkaar doorgaans in hun waarde en respecteren elkaars keuzes.

Feestende mensen op straat. Op de voorgrond twee dansende vrouwen in vrolijke felgekleurde kleding.

15. Is Londen rolstoelvriendelijk?

Ja en nee. Toeristische attracties en ook veel restaurants hebben meestal speciale rolstoelvriendelijke ingangen. Bussen zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar de metro’s kunnen een probleem zijn. Het Londense metrosysteem is vrij oud waardoor nog niet alle metrostations rolstoelvriendelijk zijn. Zo hebben niet alle stations een lift of zelfs een roltrap. En soms is er een gigantisch gat tussen de metro en het perron. (Mind the gap!)

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, raadpleeg dan deze pagina over rolstoelvriendelijke mogelijkheden in het openbaar vervoer in Londen.

16. Waar kun je lekker en betaalbaar eten in Londen?

Hier volgt nog een heel artikel over!

17. Ik heb een speciaal dieet, is dat een probleem in Londen?

Nee. Ze nemen allergieën erg serieus in de horeca. Voordat je bestelling wordt opgenomen, vraagt het personeel daarom doorgaans als eerst of er mensen met allergieën zijn. Vaak staan de allergenen duidelijk vermeld op de menukaarten of hebben restaurants speciale menukaarten waar je om kunt vragen.

Uiteraard kan uit eten gaan in Londen nog steeds een stressy gelegenheid zijn. Ik heb zelf een gluten- en lactosevrij dieet wat niet altijd even gemakkelijk is. Maar met wat voorbereiding kan ik toch met een (redelijk) gerust hart lekker uit eten gaan in Londen. Wel wordt me altijd gewaarschuwd dat in de keuken met gluten wordt gewerkt waardoor kruisbesmetting een mogelijkheid is. Omdat ik gevoelig ben voor gluten en geen coeliakie heb, neem ik deze waarschuwing maar voor lief. Maar toch kies ik voor de meest veilige opties en bestel ik bijvoorbeeld geen glutenvrije pizza die vervolgens in dezelfde oven wordt gebakken als de gewone pizza’s.

18. Welke bekende bezienswaardigheden in Londen moet ik zeker zien?

Hier vind je mijn top 11 van leukste bezienswaardigheden in Londen, ideaal voor je eerste stedentrip Londen!

Uitzicht op St Paul's Cathedral Londen, genomen van een hoger punt tegenover de kathedraal.

19. Wat te doen tijdens een weekendje Londen?

Hier volgt nog een heel artikel over!

20. Hoe werkt het openbaar vervoer in Londen?

Het metrosysteem van Londen is makkelijk en goedkoop te gebruiken. Het is de beste manier om je door de stad te verplaatsen. Ik heb een hele pagina geschreven met de veelzeggende titel: Alles over het openbaar vervoer in Londen.

Bordje Underground in de straat dat aangeeft dat daar een metrostation in Londen is

21. Zijn de winkels in Londen op zondag open?

Ja. Winkels en bezienswaardigheden in Londen zijn met de uitzondering van een aantal dagen per jaar (zie onder) elke dag geopend. Doordeweeks gaan de winkels doorgaans om 9u of 10u open, maar op zondag pas om 11u of 12u. Afhankelijk van de locatie zijn winkels ’s avonds geopend tot 19u of zelfs 22u. Op zondag is de sluitingstijd doorgaans om 18u.

22. Feestdagen, vrije dagen en speciale evenementen in Londen

Londen kent minder (Christelijke) feestdagen dan in Nederland of België. Om het aantal vrije dagen te compenseren, heb je zogenoemde bank holidays. Dit zijn vrije dagen waarop winkels (met zondagsopeningsuren), restaurants en bezienswaardigheden gewoon open zijn, maar alle kantoren (inclusief banken, postkantoren enzovoort) wel gesloten zijn.

Op de volgende nationale feestdagen zijn alle winkels en bezienswaardigheden elk jaar gesloten:

Nieuwjaarsdag (1 januari)
Eerste Kerstdag
Eerste Paasdag

Daarnaast zijn veel musea, bezienswaardigheden en op sommige plekken ook winkels gesloten op de volgende feestdagen:

Kerstavond
Tweede Kerstdag (wat Boxing Day heet in Engeland)
Goede Vrijdag
Tweede Paasdag

Valt een feestdag in het weekend? Dan krijg je hier gewoon een vrije dag voor terug! Doorgaans is dit op de eerstvolgende maandag. Valt 1 januari bijvoorbeeld op een zondag, dan zal de maandag een vrije bank holiday zijn. Dit is erg fijn als je in Engeland woont en werkt!

Op de volgende bank holidays zijn alle winkels en attracties doorgaans gewoon geopend (vaak wel met aangepaste openingstijden):

Early May bank holiday (de eerste maandag in mei)
Spring Day bank holiday (de laatste maandag in mei)
Summer bank holiday (de laatste maandag in augustus)

Een overzicht van speciale evenementen en een greep uit de leukste festivals volgt.

23. Wat zijn handige apps en websites voor Londen?

Navigatie

Google Maps: dit is veruit mijn meestgebruikte app voor het plannen van mijn wandelingen of reizen met het openbaar vervoer.

Openbaar vervoer

Transport of London (TfL): reisadvies voor en -informatie over het openbaar vervoer in Londen. Via de website kun je een pdf van de metrokaart downloaden. Of download de app.

Trainline: reisplanner voor treinreizen van of naar Londen en andere Engelse steden. (Let op: het is doorgaans goedkoper om rechtstreeks via de treinmaatschappij te boeken, maar Trainline geeft je de beste opties voor goedkope tickets.)

Accommodatie

Ik heb een uitgebreide pagina met goede tips om te overnachten in Londen. Wil je toch zelf op zoek naar accommodatie in Londen? Probeer dan de volgende websites.

Booking.com: voor het boeken van je hotel, hostel, appartement of B&B.

Hostelworld: boek hier je hostel in Londen.

Pitchup: vind hier de beste plekjes om te kamperen in Londen.

Bagage

Stasher / Bounce / Luggage Hero: boek op deze websites je bagageopslag voor weinig geld en op een locatie die jou uitkomt!

Taxi

Uber / Bolt / Free Now: apps waarmee je goedkopere autoritjes kunt regelen en wordt opgehaald op jouw locatie.

Addison Lee / Gett UK: apps waarmee je officiële (en duurdere) taxi’s kunt boeken.

Eten

TripAdvisor / OpenTable / Google Maps: hier vind je recensies van restaurants en kroegen met foto’s en/of menukaarten, link naar de zaak en mogelijkheid om te reserveren.

Deliveroo / UberEats: liever eten laten bezorgen naar je accommodatie? Gebruik dan een van deze apps, twee van de meestgebruikte bezorgingsdiensten in de horeca.

Bezienswaardigheden en rondleidingen

Tiqets / Get Your Guide : via deze websites boek je makkelijk en goedkoop talloze bijzondere en must-do activiteiten in Londen. Vaak ook voor een lagere prijs dan wanneer je je kaartje of experience rechtstreeks bij de aanbieder zou boeken.

Theater

Stagedoor: een handige website voor theaterkaartjes in Londen met regelmatig zeer aantrekkelijke aanbiedingen.